Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

Obilježeni Međunarodni dan dječjih prava i Europski dan zaštite djece os seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja

22 Stu 2018
4184 puta

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana dječjih prava i Europskog dana zaštite djece os seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja Udruga za unaprijeđenje kvalitete življenja "Novljančica" u suradnji s Centrom za socijalnu skrb, Osnovnom školom Novska i Policijskom postajom Novska organizirala je informativni pult u centru Grada.
Europski dan zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja obilježava se u svim zemljama članicama EU u cilju podizanja svijesti o važnosti trajnog i usklađenog djelovanja tijela vlasti, stručnjaka, institucija i javnosti u zaštiti djece od svakog seksualnog nasilja. Odlukom Vijeća Europe određeno je da se 18. studenoga obilježi kao Europski dan zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja, a primjenu Konvencije o borbi protiv seksualnog zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja prati Ministarstvo pravosuđa.
Tako su policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke i policijski službenici iz šest policijskih postaja od 15. do 19. studenoga na svojim postajnim područjima na prigodan način obilježili ovaj dan. Ministarstvo unutarnjih poslova još 2013. godine pokrenulo je Red Button, aplikaciju za on-line prijavu seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece. Aplikacija je namijenjena svima, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje sadržaja na internetu za koji se sumnja da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.
Od 20. studenog 1989. godine., u cijelome se svijetu obilježava Međunarodni dan dječjih prava, koji je potaknula Organizacija ujedinjenih naroda. Njime se želi senzibilizirati javnost i ustanove za potrebu zaštite maloljetnika od zlouporabe, nasilja i raznih oblika diskriminacije. 
Ovim danom se svake godine organizacije koje se bave ljudskim pravima i slobodama potiču na poduzimanje konkretnijih koraka u zaštiti i unapređenju dječjih prava jer su djeca posebno osjetljiva skupina koja bezrezervno treba zaštitu i pažnju.

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ads1 top right