Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

Dovršena energetska obnova stambeno-poslovne zgrade stare knjižnice

21 Stu 2018
4139 puta

Energetska obnova zgrada podrazumijeva primjenu mjera energetske učinkovitosti u svrhu poboljšanja energetskog svojstva zgrade. Energetskom obnovom zgrade ostvaruju se uštede električne i toplinske energije, smanjuju se troškovi za energiju te se povećava ugodnost boravka i rada u zgradama. Pod tim se podrazumijeva se povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrade, zamjena vanjskih prozora i vrata te zamjena ili unaprjeđenje sustava grijanja, odnosno hlađenja, ali i mjere korištenja obnovljivih izvora energije.
Grad Novska u posljednje vrijeme provodi više aktivnosti na poboljšanju energetske učinkovitosti javnih, poslovnih i stambenih objekata. Tako je sredinom studenog uklonjena zaštitna folija i metalna skela sa stambeno-poslovne zgrade stare gradske knjižnice, a na zadovoljstvo poslovnih subjekata, stanara i građana Novske obnova mijenja vizuru centra grada.
Zidarski obrt “Komljenović” iz Novske dovršili su prvu u nizu zgrada na kojima se radi energetska obnova, a kako je na tiskovnoj konferenciji rekao gradonačelnik Novske Marin Piletić, ovih dana dovršava se i energetska obnova Osnovne škole Novska, Dječjeg vrtića “Radost”, obnovljen je Društveni dom u Brestači, obnavlja se Društveni dom u Novoj Subockoj, a nedavno je Grad Novskaprošao i na natječaju za obnovu Gradske vijećnice i četiri područne škole.. Među slijedećim zgradama najavljenim za obnovu je i zgrada preko ceste, u ulici Kralja Tomislava 3.
– Još uvijek su u Novskoj vidljivi ožiljci rata, a na ovaj način želimo uljepšati i energetski obnoviti svaku stambenu i javne zgrade na području Novske, izjavio je gradonačelnik.
Slijedi potpisivanje ugovora s vlasnicima stanova i komunalnog poduzeća “Novokom”, koji preuzimaju usluge daljnjeg tehničkog održavanja, 24 satnu uslugu održavanja zgrada i stanova.
Naime, Novokom d.o.o. registrirano je za poslove upravljanja nekretninom i održavanje nekretnina što uključuje i pružanje usluge upravljanja i održavanja stambeno-poslovnih zgrada. Među ostalim, u okviru usluge održavanja zgrada vrše izradu prijedloga međuvlasničkog ugovora i ugovora o upravljanju, izradu prijedloga kućnog reda, izradu godišnjeg programa održavanja zgrade u suradnji sa suvlasnicima i predstavnikom suvlasnika, organiziranje redovnog održavanja zajedničkih dijelova i uređaja zgrade te službe hitnih intervencija (0-24 sata svakoga dana, uključujući nedjelje i praznike), utvrđivanje visine sredstava zajedničke pričuve koju snosi pojedini suvlasnik te izdavanje i dostavu uplatnica (računa), stručnu pomoć pri utvrđivanju i rješavanju vlasničkih odnosa te upisa u zemljišne knjige (parcelacija i etažiranje), zastupanje suvlasnika pred sudovima i drugim tijelima vlasti itd.
Kako je izjavio direktor Novokoma Tomislav Bogojević, Novokom je dosad preuzeo 18 stambenih jedinica, a slijedi ih još 20 na području grada.
Planom energetskog uređenja obuhvaćene su zgrada Gradske vijećnice, Osnovna škola Novska, Hrvatski dom u Novoj Subockoj, kao i Područna škola u Brestači. U tijeku su i radovi na energetskoj obnovi zgrade Osnovne škole Novska. Započeli su sredinom kolovoza, a osim vanjskih radova, obuhvaćaju ugradnju nove stolarije, novu rasvjetu, obavljaju se poslovi na kotlovnici, izmijenjeno je krovište na školskoj sportskoj dvorani, a radnici su postavili stiropor ploče za energetsku zaštitu za toplinsku i zvučnu izolaciju. Uslijedilo je nanošenje završnog sloja na postavljenu toplinsku oblogu te je vidljiva nova vizura škole.
Pred završetkom je i energetska obnova zgrade Dječjeg vrtića “Radost” Novska. Vrtić dobiva novu fasadu, stolariju i energetsku uštedu te više od 70 posto potrošnje energenata. Ukupna vrijednost projekta je nešto veća od 2,7 milijuna kuna, od čega je iznos od 1,2 milijun kuna osiguralo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti 780 tisuća kuna sufinancirano iz sredstava EU projekata, a Grad Novska 462 tisuće kuna.
Nakon završetka unutarnjeg uređenja i energetske obnove Hrvatskog doma u Brestači, uslijedili su poslovi uređenja i na Hrvatskom domu u Novoj Subockoj. Energetska obnova zgrade Hrvatskog doma u Novoj Subockoj obuhvaća rekonstrukciju vanjske ovojnice ( toplinsku izolaciju ) , zamjenu dotrajale vanjske stolarije, zamjenu rasvjete energetski učinkovitijom i instalaciju grijanja na prirodni plin. Cijena radova je oko 1.2 milijuna kuna, projekt je sufinanciran iz Europskih strukturnih fondova, s rokom provedbe do srpnja 2020. godine. Deseto je to gradilište, većina uz dobro pripremljene projekte Razvojne agencije, financirana iz raznih europskih fondova i Ministarstava.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

ads1 top right