Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

Avenija 62. samostalne bojne Zbora narodne garde

22 Kol 2018
2638 puta

Odlukom gradskih vijećnika na 12. sjednici Gradskog vijeća, Novska je dobila aveniju. Glasovima većine vijećnika prihvaćen je prijedlog Odbora hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata GV Grada Novske, koji je predložio da se avenija nazove “Avenija 62. samostalne bojne Zbora narodne garde“.
Naime, Odbor hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Gradskog vijeća Grada Novske, na svojoj 3. sjednici održanoj 17. travnja 2018. godine, donio je Zaključak kojim predlaže Gradonačelniku Grada Novske da se ulica koja se pruža od južnog završetka Ulice Tina Ujevića u pravcu zapada, presijecajući ulicu Vladimira Nazora do spoja s državnom cestom D 47 (tzv. Spojna cesta), nazove „Avenija 62. samostalne bojne Zbora narodne garde“. Gradonačelnik Grada Novske uputio je zahtjev Vijeću Mjesnog odbora Novska za izdavanje mišljenja na prijedlog Odluke o imenovanju ulice, a vijeće je na taj prijedlog izdalo pozitivno mišljenje 13. srpnja 2018. godine.
– Kada se uredi u onaj oblik kako bi trebala izgledati, zasadi drvored i postavi rasvjeta, avenija koja je dobila ime 62. Samostalnoj bojni Zbora narodne garde Novska biti će na ponos i zahvala svim dragovoljcima i pripadnicima ove postrojbe – rekao je Ivica Vulić, predsjednik Odbora hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata GV Grada Novske.
“Dana 28. lipnja 1991. godine kod Osnovne škole Novska postrojen je 131 pripadnik Zbora narodne garde. U sljedećih mjesec dana u postrojbu je ulazio sve veći broj dragovoljaca te je postrojba prerasla u bojnu koja dobiva naziv 62. Samostalna bojna ZNG Novska.
Unatoč slabom naoružanju i opremi, 62. samostalna bojna Zbora narodne garde Novska, uz pomoć drugih postrojbi, uspješno je spriječila znatno brojnijeg i opremljenijeg neprijatelja u zauzimanju Novske, uz veliki gubitak i žrtvu – pogibiju ili ranjavanje hrvatskih branitelja, pripadnika bojne. Ustrojem Operativne grupe "Posavina", 62. samostalna bojna Zbora narodne garde Novska postaje okosnica i formiranju 125. brigada HV-a Novska".
Ova prometnica do sada nije imala svoje ime, a prihvaćanjem prijedloga da nosi naziv “Avenija 62. samostalne bojne Zbora narodne garde“, odaje se počast svim dragovoljcima i hrvatskim braniteljima. Kako podsjeća gradonačelnik, već ranije u Novskoj, jedna ulica nosi ime "Ulica hrvatskih branitelja".
Prometnica koja je sada dobila i svoje ime građena je 2012. godine i spada u red onih projekata cestovne infrastrukture koji su omogućili povezivanje Poduzetničke zone "Novska", Državne ceste D47 i auto ceste A3.
S pješačkom i biciklističkom stazom u dužini 1,2 kilometra prometno je rasteretila središte grada i omogućila lakši izlazak na autocestu. Sredstva u visini od 4,5 milijuna kuna u jednakim omjerima tada su osigurali Grad Novska i Ministarstvo Regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

ads1 top right