Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

Na današnji dan - Deblokada prometnice Novska – Okučani 1991. godine

16 Kol 2018
3644 puta

Na današnji dan, 16. kolovoza 1991. godine SJP Ris MUP-a RH sudjeluju u akciji deblokade prometnice Novska-Okučani. Bio je to početak višednevnih borbi za Okučane u kojima je angažirano nekoliko postrojba ZNG-a i hrvatske policije, među kojima i specijalna jedinica
Policijske uprave iz Kutine. Postrojba je imala zadatak deblokirati prometnicu Novska – Okučani. Prometnica je bila blokirana između sela Borovca i Lađevca o čemu je Krizni štab općine Novska 16. kolovoza 1991. obavijestio Krizni štab regije Sisak. Barikade su uočene i između sela Mlaka i Košutarica (južno od Novske uz Savu) Za proboj do Okučana Specijalna jedinica Policijske uprave Kutina angažirala je 150 pripadnika. Jedinica je 16. kolovoza u 15 sati iz Novske krenula u pothvat na pravcu Donji Rajić – Borovac – Lađevac – Bodergaj – Okučani.
Jedinica se u Borovcu sukobila s pobunjenim Srbima koje je brzo razbila i nastavila prema selu Lađevac. Pobunjeni Srbi u Lađevcu bili su brojniji i dobro utvrđeni. Pružili su žestok otpor i kroz njihov se položaj policijska jedinica nije uspjela probiti. U okršaju je pogođeno ručno napravljeno oklopno vozilo u kojem su ranjeni specijalci: Ante Jurišić, Zlatko Mišković, Ivan Prebeg i Jozo Žutić. Od krhotina mine ispaljene iz ručnog raketnog bacača ranjeni su specijalci Ivica Čengić i Slavko Vrućina.
Nakon neuspjeha i kraćeg zadržavanja na mjestu sukoba specijalna Jedinica se povukla u Novsku odakle je 17. kolovoza 1991. angažirana uz autocestu prema Okučanima.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

ads1 top right