Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

Predložen ustroj javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Novske

08 Lip 2018
1898 puta

Gradski su vijećnici na 11. sjednici Gradskog vijeća Grada Novske raspravljali o planu zaštite i procjeni ugroženosti od požara na području Grada Novske. Iz dostupnih podataka o požarima u proteklom razdoblju na području Grada Novske godišnje se u prosjeku dogodi 11- 12 požara (požari evidentirani od strane MUP-a) od 109 požara 51 požar odnosio se na prometna sredstva. Ako su ovo prvenstveno tehničke intervencije (prometne nesreće, spašavanje unesrećenih osoba iz vozila i sl.) treba naglasiti da je brza intervencija vatrogasaca od velikog značaja. Kako područjem Grada Novske prolazi autocesta A3 po kojoj se odvija i 24- satni međunarodni promet, važno je u opremanju i organizaciji vatrogasne službe i ovome pridati pozornost.
Naglašena je potreba da vatrogasnu djelatnost na području Grada Novske treba organizirati s osnivanjem javne profesionalne vatrogasne postrojbe kao središnje postrojbe u formaciji Vatrogasna ispostava, a prema Pravilniku o osnovama organiziranosti vatrogasnih postrojbi na teritoriju Republike Hrvatske.
Osnivanjem javne profesionalne vatrogasne postrojbe u formaciji Vatrogasne ispostave – VRSTA 1 trebalo bi osigurati zapovjednika postrojbe, te najmanje 12 profesionalnih vatrogasaca organiziranih u 4 smjene (za rad u turnusu: 12/24, 12/48). U svakoj smjeni minimalno bi morali biti: vozač vatrogasnog vozila, voditelj vatrogasne grupe i vatrogasac. Vatrogasnom smjenom osigurao bi se prvi udar na požar s jednim navalnim vozilom, a u narednih 10- tak minuta važno bi bilo osigurati ispomoć DVD-a Novska, DVD-a Nova Subocka, odnosno ostalih lokalnih-domiclinih DVD-a (ovisno o mjestu nastalog požara).
Osnivanjem profesionalne postrojbe osiguralo bi se svakodnevno 24- satno dežurstvo. S obzirom da u ovom slučaju DVD Novska više ne bi imalo status središnje postrojbe dio voznog parka DVD-a predlaže se ugovorno ustupiti na korištenje profesionalnoj postrojbi.
Prioritetnu ispomoć u intervencijama središnjoj postrojbi trebaju pružati DVD Novska i DVD Nova Subocka, a ovisno o mjestu požara i lokalni DVD-i.
Posebno je istaknuto da u slučaju osnivanja profesionalne javne vatrogasne postrojbe nikako se ne bi smjelo zapostaviti dobrovoljno vatrogastvo, jer će u slučaju smanjenog interesa za istim, nedovoljnog ulaganja u opremanje DVD-a, te u slučaju osipanja članstva, doći u pitanje i sama interventnost profesionalne postrojbe, pa o ovom treba voditi računa kod odlučivanja. Ne smije se zaboraviti da uspješnost vatrogasnih intervencija leži upravo u međusobnoj sinergiji profesionalnog i dobrovoljnog vatrogastva.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

ads1 top right