Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

U Novskoj proslavljen blagdan Tijelova

01 Lip 2018
1962 puta

Veliki kršćanski blagdan Tijelova u četvrtak je proslavljen u crkvi Svetog Alojzije Stepinca i crkvi Svetog Tome u Rajiću. Riječ je o blagdanu koji se slavi u prvi četvrtak poslije nedjelje Presvetoga Trojstva.
Taj se blagdan u nekim hrvatskim krajevima zove i Brašančevo, a naziv potječe iz 18. stoljeća. Riječ Brašančevo dolazi od riječi brašno, od čega se pravi kruh, a kruh u pretvorbi u svetoj misi postaje Kristovo Tijelo. Blagdan je ujedno spomen na ustanovljenje Euharistije na Posljednjoj večeri, na Veliki četvrtak prije muke Isusa Krista.

Osim proslave Tijelova u Rajiću je posvećen poklonac sv. Florijana zaštitnika vatrogasaca i Vatrogasni dom Rajić.
Posvećenju su bili nazočni vatrogasci DVD Rajić, predstavnici Grada Novske, gradonačelnik Marin Piletić i predsjednik Gradskog vijeća Ivica Vulić, te vatrogasci DVD-a Novska s predsjednikom Davorom Štimcom.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

ads1 top right