Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

15 godina provođenja logopedske rehabilitacije

16 Svi 2018
994 puta

Europski dan logopedije obilježava se 06. ožujka, a ove godine obilježava se i 15 godina provođenja logopedske rehabilitacije u Gradskom društvu Crvenog križa Novska.
Tim je povodom u utorak, 15. svibnja u 13 sati u vjeronaučnoj dvorani Župe sv Luke u Novskoj održana svečana sjednica Gradskog društva Crvenog križa Novska.
Sjednici su nazočili župan Ivo Žinić, njegov zamjenik Roman Rosavec, gradonačelnik Marin Piletić i njegov zamjenik Siniša Kesić, kao i čelne osobe svih gradskih ustanova i udruga koji surađuju s Gradskim društvom Crvenog križa Novska.
Gradsko društvo Crvenog križa Novska provodi logopedsku rehabilitaciju od 17. veljače 2003. kao partnerski projekt grada Novske, općine Jasenovac i općine Lipovljani, te u suradnji s logopedima, a aparat za tretman govornih poremećaja donirala je Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Zbog te suradnje i financijske potpore grada Novske i općina Jasenovac i Lipovljani logopedska rehabilitacija u Gradskom društvu Crvenog križa Novska besplatna je za korisnike i nije potrebna uputnica liječnika.
Tijekom 15 godina rada program logopedske rehabilitacije provodile su logopedice Zdenka Španić-Kekez iz Nove Gradiške, Irena Horvat iz Siska, Daliborka Ciganović-Jandroković iz Lipika, a sadašnja logopedica je Valentina Kolek iz Daruvara.
Logopedija je znanost koja se bavi prevencijom, otkrivanjem, dijagnosticiranjem i tretmanom poremećaja humane komunikacije pod kojom se podrazumijevaju svi oni procesi i funkcije koji su povezani s produkcijom govora, te s percepcijom i produkcijom oralnoga i pisanoga jezika, kao i oblicima neverbalne komunikacije.
Prve godine rada u logopedsku rehabilitaciju bio je uključen 61 korisnik, a prošle godine 103 korisnika, što je i najveći broj korisnika u tretmanu do sada. U prosjeku, godišnje se uključivalo 72 korisnika u logopedsku rehabilitaciju. U proteklom razdoblju redovno su se uključivali u volontiranje i učenici završnih razreda Srednje škole Novska radi stjecanja znanja o logopediji zbog polaganja prijemnog ispita na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

ads1 top right