Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

Projekt: Informirana zajednica – primarna prevencija nasilja nad starijim osobama

09 Tra 2018
950 puta

Projektom „Informirana zajednica – primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“ nastoji se osvijestiti društvena zajednica o ozbiljnost ovog obiteljskog i društvenog problema, prevenirati nasilja raznih uzročnosti – putem izravnih susreta s predstavnicima vlasti u lokalnoj zajednici, susretima s osobama koje u profesionalnom djelovanju izravno su ili neizravno u kontaktu sa starijim osobama, medijskom kampanjom i susretima s osobama starije životne dobi. Projekt se provodi u raznim krajevima Sisačko-moslavačke županije.

Ovim projektnim aktivnostima očekujemo veći broj osoba starije životne dobi koje žive u vlastitom domu bez doživljenog zapuštanja, zanemarivanja i zlostavljanja; veći broj onih koji imaju ispunjeniji dan i zadovoljniji su svojim životom, informiraniji su o svojim pravima, aktivno sudjeluju u sadržajima koji ih osnažuju za dovoljno dobro zauzimanje za sebe, te svojim iskustvima čine razmjenu znanja s mlađima koji djeluju volonterski i potiču građanski aktivizam težeći društvu jednakih mogućnosti za sve uz poštovanje dostojanstva života osoba strije životne dobi – istaknula je voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor.

Izdvajamo neke od ciljeva ovog projekta:

- doprinos većoj informiranosti i osviještenosti javnosti (putem edukacija, tribina, razgovaraonica i sl.) o prevenciji nasilja nad osobama starije životne dobi

- prikazivanje audio-video spota u svrhu preventivne kampanje za prevenciju nasilja nad starijim osobama u lokalnoj zajednici

- poboljšanje aktivnog sudjelovanja marginaliziranih skupina stanovništva (osobe starije životne dobi, te osobe s invaliditetom srednje i starije životne dobi) SMŽ u raznim društvenim događanjima – uz posljedični doprinos razvoja i povećanja socijalnog povjerenja u zajednicu u kojoj se živi

- doprinos razvoju uspješnijih socijalnih/životnih vještina značajnih za poboljšanje prilagodbe na život u starijoj dobi – putem individualnog i grupnog savjetovanja i psihosocijalne podrške (izravan rad s korisnicima)

- doprinos stvaranju veće informiranosti o mogućnostima o pravima osoba starije životne dobi

- poboljšanje i podrška izazovima svakodnevnog življenja osoba starije životne dobi u ruralnim područjima SMŽ

- prorada doživljenih životnih iskustava osoba starije životne dobi putem individualnog pristupa (psihosocijalna podrška žrtvama) i preventivni rad s više-generacijskim obiteljima koje žive u zajedničkom kućanstvu

- poticanje volonterskih aktivnosti na potrebama starijih osoba

- međugeneracijska integracija građana

- druženje i učenje

U projekt uključeni su Grad Novska, Policijska postaja Novska putem zajedničkih preventivnih aktivnosti, kao i drugi subjekti u zajednici, a događanja medijski prati Radio postaja Novska.

Nositelj projekt „Informirana zajednica primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“ je Građanska inicijativa „Moj grad Sisak, a partneri su Grad Sisak, Općina Hrvatska Dubica i Općina Lekenik. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sufinanciran sredstvima Grada Siska, te će se u raznim područjima Sisačko-moslavačke županije provoditi tijekom cijele 2018. godine.

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ads1 top right