Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

Obilježen Dan logora Stara Gradiška

05 Velj 2018
148 puta

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije iz Nove Gradiške, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović svečano su obilježili Dan logora Stara Gradiška.


Logor Stara Gradiška svjedok je bolnog dijela hrvatske povijesti koji i danas podsjeća na stradanja hrvatskih branitelja i civila. Krajinski su ga zapovjednici uz pomoć JNA u Domovinskom ratu koristili za zarobljavanje Hrvata i drugog nesrpskog stanovništva Zapadne Slavonije. Logor je zatvoren 3. veljače 1992. godine, na dan kada se obljetnica i obilježava, a kroz kroz Staru Gradišku prošlo je 1200 logoraša, od toga 377 zatočenika u 1991. godini. Posljednji zatočenik iz logora je izašao 1. srpnja 1992. godine.


Program obilježavanja započeo je u 11 sati svetom misom u crkvi sv. Mihovila u Staroj Gradiškoj, a zatim su se položili vijenci i zapalile svijeće kod spomen-ploče logora ratnih zarobljenika iz Domovinskog rata. Izaslanstvo Grada Novske i udruga pristeklih iz Domovinskog rata Grada Novske predvodio je predsjednik Gradskog vijeća Ivica Vulić, predsjednik HVIDR-a Novska.


Potom je uslijedila komemoracija žrtvama logora Stara Gradiška i predstavljanje knjiga “Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1992. godine” autora Vlade Radošića i “Svjedočanstva glinskih logoraša” autora Ivana Lipaka


Knjiga policijskog inspektora Vlade Radošića “Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991. godine” na 380 stranica govori, na temelju originalnih dokumenata srpske strane pronađenih nakon VRO “Bljesak”, o stradanju Hrvata u logorima i zatvorima u Domovinskom ratu na okupiranom području zapadne Slavonije, prvenstveno u logoru Stara Gradiška. Istodobno pruža vrlo korisne podatke o srpskoj pobuni u zapadnoj Slavoniji 1991., djelovanju srpske milicije na ovom području, odnosno “SUP-a Okučani”, organizacijskom ustroju, kao i o djelovanju pripadnika “TO SAO zapadne Slavonije” i banjalučkog korpusa JNA.


Dodajmo da će se promocija knjige “Svjedočanstva glinskih logoraša” autora Ivana Lipaka održati u Novskoj u utorak 6. veljače.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ads1 top right