Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

Pčelarska udruga “Metvica” Novska održala skupštinu

22 Sij 2018
263 puta

U nedjelju, 21. siječnja u Hrvatskom domu u Brestači održana je 49. godišnja skupština Pčelarske udruge „Metvica“ Novska Pčelarska udruga „Metvica“ Novska osnovana je 1969. godine, a sada broji 152 člana koji obuhvaćaju početnike, iskusne pčelare sa svojim stacionarima te seleće pčelare. Udruga raspolaže s gotovo 10.000 registriranih košnica.
Djelovanje ove udruge obuhvaća područje grada Novske s prigradskim naseljima te općine Jasenovac i Lipovljani, gdje se nalazi veliki broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Osim okupljanja pčelara ovoj je udrugi svakako prioritet  zaštita i promicanje gospodarskih i ekoloških interesa, unapređenja pčelarstva uz očuvanje okoliša i biološke raznolikosti.
Podnoseći izvješće o radu u prošloj godini, predsjednik Damir Bukvić rekao je kako Udruga već dugi niz godina sudjeluje na svim značajnijim manifestacijama u organizaciji Grada Novske a i šire. U svojoj ponudi osim više vrsta meda nude i raznolike pčelarske proizvode kao što su primjerice propolis, pelud, vosak i matična mliječ.
Tajnik Mile Komljenović skrenuo je pozornost na promicanje zdravog života, a ujedno i na pčelarstvo kao izazovan hobi ili zanimanje u kojemu se svi mogu okušati.
Istaknuto je sudjelovanje na 17. danima meda „Zlatna pčela“ i 12. Županijskom ocjenjivanju meda 18. i 19. veljače 2017. godine u Top-Termama u Topuskom gdje je novljanskim pčelarima pripalo je čak 19 odličja, a od toga 5 zlatnih, 8 srebrnih i 6 brončanih.
Dražen Kocet, član Upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza, ujedno i član Udruge pčelara 'Lipa' iz Popovače, izvijestio je o djelovanju Saveza, inicijativama koje su poduzete u cilju rješavanja najznačajnijih problema s kojima se danas susreću pčelari odnosno provedbi Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2017. do 2019. godine.
Pozdravljajući okupljene, Siniša Kesić, zamjenik gradonačelnika, napominje dobru suradnju s proizvođačima meda, daljnju pomoć posebno kod “brendiranja” visokokvalitetnog meda novljanskih medara, a kao poticaj radu i organiziranje odlaska nekoliko proizvođača na veliki Europski sajam koji će se održati u Veroni, Italija.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

ads1 top right