Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

Komemoracija povodom 26. obljetnice razmjene zatvorenika iz logora Bučje

17 Sij 2018
235 puta

Predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Novske prisustvovali su jučer, 16. siječnja obilježavanju 26. godišnjice razmjene zarobljenika iz četničkog logora Bučje. Ova se razmjena dogodila 16. siječnja 1992. godine Gavrinici kod Pakraca.
Još uvijek 22 zatočenika se vode kao nestale osobe, najmlađa žrtva imala je samo četiri godine dok je najmlađe dijete zatočeno u logoru imalo samo godinu dana. Obilježavanje je održano kod Spomen-kapelice sv. Antuna Pustinjaka koja je podignuta na mjestu zloglasnog logora Bučje gdje je svojevremeno bila zgrada Općine Bučje.
Prije polaganja vijenaca za civilne i vojne zatočenike poginule tijekom postojanja logora Bučje te 22 nestalih zatočenika zloglasnog srpskog logora održana je molitva koju je predvodio vlč. Jozo Zorić, župnik iz Lipika, a tijekom komemoracije nastupio je Gradski pjevački zbor Lipik čiji su članovi otpjevali hrvatsku himnu te pjesmu ”Bili cvitak”.
Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, prisutnima se obratila gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i pozdravila ih kao gradonačelnica ponosnog grada heroja u kojem je započeo Domovinski rat 1991. godine. Pritom je istaknula žrtvu 22 nestalih zatočenika logora Bučje među kojima i dr. Ivana Šretera o čijim se posmrtnim ostacima ni danas ništa ne zna kao što još uvijek nitko nije pred sudom odgovarao za ratne zločine počinjene u logoru Bučje
Civilna zatvorenica Zlata Kranjčić pred svima prisutnima prisjetila se dana provedenih u logoru Bučje i logoru Stara Gradiška nakon što je sa suprugom zarobljena u Lipiku. Zlata Kranjčić pritom je istaknula kako je danas zatočenika logora sve manje. „Na raznim okupljanjima i u javnosti 26 godina nakon Domovinskog rata malo se spominju civilne žrtve i stradalnici iz rata dok se puno priča vojnim žrtvama i braniteljima te članovima njihovih obitelji.“, rekla je Zlata Kranjčić
Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević pozvao je sve koji imaju ikakve informacije o 22 nestala zatočenika logora da kažu istinu kako bi se ti ljudi mogli dostojno pokopati te je još jednom ponovio da je naša dužnost i obveza prenositi istinu o Domovinskom ratu gdje god išli.
Žrtve stradalnika iz logora Bučje te značenje koje su imale za domovinu istaknula je tijekom obraćanja prisutnima Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.
Za kraj okupljenima se obratio i posebni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur koji je prenio pozdrave predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te napomenuo kako je Požeško-slavonska županije pretrpjela velike žrtve tijekom Domovinskog rata.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

ads1 top right