Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

27 Stu 2017
137 puta

Prigodnim info-pultom u centru Novske obilježen je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. S građanima su komuniciraći Martina Jugović Štefanec, socijalna pedagoginja pri Centru za socijalnu skrb Novska i Milan Pilipović, kontakt policajac Policijske postaje Novska.

Oboje su istaknuli sa je osnovni cilj obilježavanja ovog dana senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira. Osim toga nužno je osigurati dostupnost informacija o mogućnostima zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju takav oblik nasilja, istaknuli su.

Također, veoma je bitno informiranje građana i podizanje svijesti o važnosti prevencije nasilja, provođenjem i sudjelovanjem u tematskim prezentacijama, organiziranjem javnih prezentacija, info pulteva te postavljanjem informativnih materijala u javne prostorije

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u znak sjećanja na sestre Patriju, Minervu i Mariju Teresu Mirabel koje je 1960. u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. One su bile političke aktivistice i oštro su se protivile Trujillovu režimu. U više su navrata uhićene kao i njihovi muževi, a nakon posljednjeg uhićenja pronađena su njihova izmrcvarena tijela. Dan borbe protiv nasilja nad ženama počeo se obilježavati 1980. na feminističkom skupu u Bogoti na kojem je bilo govora o nasilju u obitelji i seksualnom zlostavljanju. 1999. godine i UN je prihvatio 25. studenog kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ads1 top right