Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

Gradnja 42,5 kilometra kanalizacije, 13 kilometara vodoopskrbnog sustava i uređaja za pročišćavanje

08 Stu 2017
188 puta

Velika sredstva predviđena su u projektu aglomeracije na području Grada Novske. To je projekt vrijedan 12,5 milijuna eura, a sredstva su namijenjena za rekonstrukciju 13 kilometara vodoopskrbnog sustava, za više od 40 kilometara kanalizacijske odvodnje s 18 crpnih stanica.
Riječ je o projektu vrijednom preko 90 milijuna kuna, a koji uključuje izgradnju kanalizacijske i vodoopskrbe mreže, te uređaja za pročišćavanje, aroz godinu do godinu i pol dana na području Grada Novske mogu se očekivati vidljivi radovi na realizaciji projekta Aglomeracije Grada Novske.
Naime, Projekt Aglomeracije Novska podrazumijeva izgradnju kanalizacije u novljanskim istočnim naseljima, ali i u naselju Bročice, te u onim dijelovima Novske koji kanalizaciju još nemaju. Projekt Aglomeracije obuhvaća i rekonstrukciju vodovodne mreže u užem gradskom središtu. Projekt je vrijedan 12,5 milijuna eura tj. oko 90 milijuna kuna.

Od 2015.godine radi se na izradi projektno-tehničke dokumentacije

Gradskog vijećnika Josipa Kovačevića zanimalo je u kojoj je trenutno fazi taj projekt, kada se može očekivati početak radova, te kada bi sustav mogao biti pušten u rad. Direktor Vodovoda Novska Mario Filipović istaknuo je kako je projekt započeo, da je taj projekt Vodovod Novska prijavila još 2014.godine pri Ministarstvu poljoprivrede i kod Hrvatskih voda, te da su za njega odobrena bespovratna sredstva, te se krenulo u izradu projektne dokumentacije i od 2015.godine radi se na izradi projektno-tehničke dokumentacije.

Složeni imovinsko-pravni odnosi

Završena je izrada projekata za sve cjeline, ishođene su sve lokacijske dozvole, a počelo se i s rješavanjem složenih imovinsko-pravnih odnosa u kojima će trebati riješiti između 650 i 700 čestica. Ujedno se pripremaju i troškovnici radova za sve cjeline. Direktor Filipović pretpostavlja da bi javna nadmetanja za izgradnju mogla biti u drugom ili trećem kvartalu sljedeće godine. Ako tome bude tako, i ako se projekt uspješno aplicira sredinom iduće godine, sama izgradnja se može očekivati u trećem kvartalu 2018.godine ili u prvom kvartalu 2019.godine.
O koliko je opsežnom projektu riječ, najbolje govore brojke, koje pokazuju da se kroz taj projekt treba izgraditi 42,5 kilometra kanalizacije, 13 kilometara vodoopskrbnog sustava i uređaj za pročišćavanje.

Projekat kanalizacije od Rajića prema Borovcu

Vijećnik Kovačević pitao je i što je s projektom kanalizacije od Rajića do Borovca budući on ne ulazi u projekt Aglomeracije Novska.
Projekt uključuje tek dio Rajića, i to njegov manji dio koji se gravitacijski može spustiti prema uređaju za pročišćavanje u Novskoj. Ostali dio Rajića i Borovca studijskom dokumentacijom nije ušao u tu Aglomeraciju i on će se rješavati separatno. Grad je zato ove godine osigurao 250 tisuća kuna s čime će se pokrenuti natječaj za projektiranje idejnih i glavnih projekata kanalizacije od Rajića prema Borovcu. S obzirom da su Rajić i Borovac aglomeracije manje od 2 000 stanovnika, moći će se prijaviti na mjeru 7.2.1 ruralni razvoj i 100% se osigurati bespovratna sredstva za njihovu izgradnju u fazama. Vrijednost izgradnje kanalizacijske mreže od Rajića do Borovca procjenjuje se na oko 2 milijuna eura.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

ads1 top right