Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

Obilježen Dan neovisnosti

09 Lis 2017
134 puta

Dan neovisnosti blagdan je kojim se obilježava 8. listopada 1991. godine, dan kad je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama bivše SFRJ. Sabor je tada utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim nijedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji.
Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.
Dan neovisnosti slavi se u cijeloj zemlji, a u spomen na one koji su najzaslužniji za neovisnu i slobodnu Hrvatsku – poginuli hrvatske branitelje, u mjestima i gradova po cijeloj Hrvatskojkod Spomen obilježja položeni su vijenci i svijeće.
Nakon mise, u gradskom parku kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima vijenac su položili predstavnici Grada Novske, obitelji poginulih i članovi Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, građani i izaslanstva političkih stranaka.
Predsjednik Gradskog vijeća Grada Novske, Ivica Vulić, podsjetio je na povijesna događanja i odluku o proglašavanju neovisnosti, oružanu agresiju na Hrvatsku i obranu u kojoj su sudjelovali i brojni Novljani. Molitvu za poginule hrvatske branitelje predvodio je Krunoslav Juraković, kapelan.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

ads1 top right