Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

Komemoracija povodom 26. obljetnice raketiranja centra Novske

05 Lis 2017
142 puta

Zrakoplovi JNA, po prestanku zračne opasnosti, kada su branitelji i građani izašli iz skloništa, iznenada su doletjela i svoj su smrtonosni teret izbacili prema dvorištu Ureda za obranu gdje su se okupili branitelji i dragovoljci, dok je drugi projektile ispalio na prostor ispred zgrade kina i središte grada. Od ispaljenih raketa poginulo je 10 , a teško su ranjena 23 branitelja i građanina.
Točno u podne kao i prije 26 godina, Novskom su se oglasile sirene za uzbunjivanje. Zvuk sirena podsjetio je na tragičan dan, 4. listopad 1991. godine Kod spomen ploče u znak sjećanja na stradale pripadnike 62. samostalnog bataljuna ZNG Novska, Zvonimira Crnojevića, Vladimira Idžojtića, Antuna Jakovljevića, Iliju Kaurina, Miroslava Kolara, Miju Perkovića, Dragana Odaka, pripadnika 56. bataljuna Kutina, kao i poginule građane Filipa Kozića i Milku Bokun, položeni su vijenci i upaljene svijeće. Položili su ih izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstva Grada Novske, gradonačelnik Marin Piletić, zamjenici Marija Kušmiš i Siniša Kesić, predsjednik Gradskog vijeća Ivica Vulić, izaslanstvo općina Jasenovac i Lipovljani, učenici Osnovne i Srednje škole Novska, stranačka izaslanstva i građani. Na taj događaj, važnost sjećanja na hrabrost hrvatskih branitelja, ali i čuvanje uspomena na poginule i Domovinski rat, podsjetio je Milan Čorak, ratni zapovjednik. Sva imena poginulih Novljana tijekom ratnih događanja izgovorena su na komemoraciji, a zbor učenika Glazbene škole u Novskoj uveličao je komemoraciju.
Novljani nikada neće zaboraviti ovaj tragičan dan i na početke agresije napada na Novsku, istaknuto je na komemorativnom skupu. Mnogi su se nakon tog strašnog događaja uključili u obranu, "potisnuli svoje strahove duboko u sebi i krenuli u istinu, u krv, na put k obrani i oslobođenju“. Za poginule je služena sveta misa zadušnica u župnoj crkvi sv. Luke, predvodio ju je Milan Vidaković, župnik, kao i molitvu na upriličenoj komemoraciji kojoj je nazočio veliki broj građana.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ads1 top right