Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

Dan Europske baštine u Krapju

18 Ruj 2017
102 puta

U subotu 16. rujna u organizaciji Općine Jasenovac, Turističke zajednice Općine Jasenovac i Javne ustanove Parka prirode Lonjsko polje, a pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije, Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a uz pomoć Udruge mladih Krapje, Udruge „Kraplani“, Hrvatskog foto saveza, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Krapje obilježen je Dan Europske baštine u Krapju - selu graditeljske baštine.
Dani europske baštine se u europskim zemljama održavaju od 1991. godine, s ciljem povezivanja europskih država putem kulturno – povijesnih vrijednosti kao zajedničkog kulturnog nasljeđa našeg kontinenta. Republika Hrvatska se u obilježavanje uključila 1995. godine, kada je selo Krapje proglašeno „selom graditeljske baštine“
Dan Europske baštine u Krapju otvorili su prigodnim govorima načelnica Općine Jasenovac Marija Mačković, koja je istaknula kako se svake godine potvrđuje važnost održavanja ove manifestacije koja promovira graditeljsku baštinu Krapja, ali i sve druge vrijednosti ovoga kraja te se zahvalila svima koji su sudjelovali u organizaciji ove manifestacije, a zamjenik župana Roman Rosavec, naglasio je značaj manifestacije za razvoj turizma na području Parka prirode Lonjsko polje.
Sastavni dio ovogodišnjeg programa bili su i fotoradionica Hrvatskog fotosaveza, izložba fotografija “Krapje – graditeljska baština camerom obscurom“, prezentacija “Posebnog ornitološkog rezervata Krapje đol” i “Parkovna arhitektura u zaštićenim ruralnim cjelinama” te prezentacija aktivnosti udruge “Krap” iz Krapja.
U sklopu ove manifestacije posjetitelji Krapja su imali priliku razgledati tradicionalne posavske drvene kuće, te uživati u narodnim pjesmama i plesovima koje su predstavili kulturno umjetnička duštava koji su sudjelovala na manifestaciji i to učenici Područne škole Puska, KUD “Češka beseda” Lipovljani, KPD “Karpati” Lipovljani, KUD “Seljačka sloga” Kutina, HKUD “Poculica” Letovanić i FA “Ivan Goran Kovačić” iz Siska. Osim tradicionalnih nošnji i plesova, posjetitelji su mogli pogledati i umjetnine u sklopu likovne kolonije ali i staro tradicionalno posuđe i ukrase u tradicionalnim posavskim domovima
Organizatori Općina Jasenovac, Javna ustanova Parka prirode Lonjsko polje i Turistička zajednica Općine Jasenovac pripremili su posjetiteljima zabavne i kulturne aktivnosti uz bogatu prezentaciju tradicijskih zanata, obrta i proizvoda.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

ads1 top right