Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

U Rajiću obilježen dan pogibije prvih hrvatskih branitelja, pripadnika ZNG-a i MUP-a

08 Ruj 2017
854 puta

Ispred spomen obilježja na brdu iznad naselja Rajić, mjestu pogibije prvih hrvatskih branitelja s područja Novske u četvrtak, 7. rujna, na 26. godišnjicu, položeni su vijenci i upaljene svijeće. Poginuli Željko Jakubek, Marijan Jugović i Željko Nikić, pripadnici novljanskog 62. samostalnog bataljuna, stradali su u neprijateljskom tenkovskom napadu. Tom su prilikom ranjena još osmorica pripadnika postrojbe. Bile su to prve žrtve za slobodu Hrvatske i taj događaja najavio je teška ratna vremena. Tome u spomen, na mjesto stradanja branitelja, svakog 7. rujna dolaze obitelji i suborci pokloniti se i izmoliti molitvu kod spomen križa.
Prisjećanju na prve žrtve Domovinskog rata prigodnim riječima osnažili su Ivica Vulić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Novske i HVIDR-e Novska i gradonačelnik Marin Piletić. Vijence su položili i svijeće zapalili rodbina i najbliži poginulih branitelja, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Novske, izaslanstvo HSP-a podružnica Novska te izaslanstvo učenika Osnovne škole Rajić. Prigodnu molitvu ispred spomen obilježja kao i svetu misu u Župnoj crkvi sv. Tome predvodio je vlč. Josip Pendžić.
Tog dana 1991. iz Donjeg Rajića otvorena je vatra iz oklopnih vozila i minobacača. U napadu su poginuli Marijan Jugović iz Tanca i Željko Jakubek iz Starog Grabovca, oba iz 62. samostalnog bataljuna te policajac Željko Nikić iz Gornjeg Rajića. Po podacima Ureda za obranu Novska tog dana su ranjeni: Nedeljko Gavranović, Marko Klasan, Marijan Melnik, Krešo Lajh i Martin Pavlović, a ozlijeđeni su: Vinko Kovačević, Stipa Vulić, Marijan Magić, Josip Klarić i Josip Ivezić. Sat i pol vremena JNA je tenkovskom vatrom sprječavala izvlačenje ranjenika.
Pogibija trojice branitelja od kojih ni jedan nije imao trideset godina, Jakubek je imao 27, a Nikić i Jugović po 24 godine, bila je težak i bolan udarac za novljansku općinu, bile su to prve poznate žrtve u općini jer se pretpostavljalo da je dan ranije nestali policajac Željko Šlat ipak živ. Iza gardiste Jakubeka ostalo je dvoje djece, a policajac Nikić je kao dijete ostao bez oba roditelja.
Izvršno vijeće Skupštine općine Novska proglasilo je 10. rujan 1991., dan pokopa poginulih boraca, Danom žalosti Općine Novska. Masovan ispraćaj poginulih bio je istovremeno znak tuge za poginulima i prkosa prema počiniteljima zločina i poruka da se puk i branitelji općine ne daju lako zaplašiti i natjerati na odstupanje.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

ads1 top right