Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

Novska je sedmi grad u Hrvatskoj u kojem je otvorena Katolička škola

05 Ruj 2017
221 puta

Nakon Rijeke, Šibenika, Zagreba, Varaždina, Požege i Virovitice, Novska je sedmi grad u Hrvatskoj u kojem je otvorena Katolička škola. Početak nove školske godine u Novskoj je obilježen svečanim otvorenjem Katoličke osnovne škole s upisanih 13 učenika, treće takve škole u Požeškoj biskupiji. Škole je smještena u prostoru Sportske dvorane, a u njeno uređenje Grad Novska izdvojio je iz proračuna nešto više od 300.000 tisuća kuna. Provođenje nastavnog programa biti će osigurano iz sredstava Grada Novske, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Požeške biskupije.
Na svečanom otvorenju uz prvu generaciju učenika, njihove roditelje te uvažene goste sudjelovao je i osnivač Katoličke škole u Novskoj, požeški biskup msgr. Antun Škvorčević. Obraćajući se roditeljima, djeci, svećenicima i časnim sestrama te predstavnicima Grada i Županije sisačko-moslavačke, biskup požeški Antun Škvorčević rekao je da Katolička osnovna škola nije konkurencija nikome i nije vjerska niti ideološka škola: "Ovo je katolička građanska škola u kojoj želimo biti na pomoć roditeljima koji znaju da život nije smislen, ako nije dio nekog vrijednosnog sustava", naglasio je biskup Škvorčević. Također je na početku školske godine blagoslovio učenike, učitelje i osoblje škole, kao i novootvorenu školu.
Obzirom da je Grad Novska i vlasnik ovoga prostora snosio je sve troškove njegova uređenja. Srednja škola Novska, njezin osnivač Sisačko-moslavačka županija i Grad Novska uređuju vlasničke odnose, a kako bi se, za razliku od proteklih 16 godina, ovim prostorom upravljalo na kvalitetan način. "Osnovnu školu u Novskoj bilo je potrebno rasteretiti i iako se riješenja traže još od 2010. godine ,tek nakon ostvarene suradnje s Požeškom biskupijom i biskupom Antunom Škvorčevićem u tome se i uspjelo", rekao je gradonačelnik Novske Marin Piletić. Katolička Osnovna škola može imati 20 učenika po osam generacija, ovo je prva godina upisa, a svake nove školske godine nova generacija prvašića.
Župan je u svom kratkom obraćanju pozdravio novu mogućnost koja je otvaranjem katoličke osnovne škole ponuđena mladim Novljanima, iskazao nadu da će ovakvih škola u našoj županiji biti još i tradicionalno darivao i ove prvašiće, prvih 13 učenika Katoličke osnovne škole Novska.
U prigodnom programu, među ostalima, nastupili su zbor učenika katoličkih osnovnih škola iz Požege i Virovitice, koji su sve pozdraviti pjesmom i recitacijama.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

ads1 top right