Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

Dan branitelja Općine Sunja

28 Srp 2017
146 puta

Izaslanstvo Grada Novske i udruga proisteklih iz Domovinskog rata koje je predvodio predsjednik Gradskog vijeća Grada Novske i novljanske HVIDR-e Ivica Vulić sudjelovalo je u četvrtak, 27. srpnja u obilježavanju Dana branitelja Sunje.
Obilježavajući po prvi put svoj dan branitelji neosvojive Sunje održali u jutarnjim satima natjecanje u ribolovu, „14. kup hrvatskih branitelja Sunje“, a tijekom dana i turnir u šahu i belotu.
Komemoracija poginulim braniteljima održana je kod Središnjeg križa na groblju u Sunji. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća uslijedile su, na sceni na otvorenom u parku kod općinske zgrade, pozdravne riječi i nastup KUD-ova s područja Općine Sunja.
Sunja, gradić na Banovini, postala je jedan od simbola Domovinskog rata. Noćni minobacački napad 27. srpnja 1991. pretvorio ju je poput drugih hrvatskih gradova u topnički poligon i donio teška razaranja.
Pobunjeni Srbi iz okolnih sela potpuno su opkolili grad, a kao jedina veza s ostatkom Hrvatske ostala je skela na rijeci Savi. Sunju su isprva obranili mještani i lokalna policija, a potom im je u pomoć stigla i jedna slabo naoružana satnija Zbora narodne garde. Unatoč premoći pobunjenici nisu uspjeli slomiti obranu kojoj su se potom priključile i druge hrvatske snage.
Stigla je i Umjetnička satnija Hrvatske vojske čiji je zapovjednik Slobodan Praljak preuzeo vodstvo obrane, a nakon njega zapovjednik je postao Žarko Peša. Među hrvatskim umjetnicima bio je i legendarni glumac Sven Lasta koji je, iako u poodmaklim godinama, sa snajperom u ruci branio grad na prvoj crti. Tijekom najžešćih napada na Sunju je dnevno padalo i po 3.000 granata, a željeznička postaja i hotel „Propuh“ na samom ulazu u grad postali su simboli obrane.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

ads1 top right