Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

Privremene opcije Marine Lovrić Merzel Istaknuto

29 Kol 2014
949 puta

Od petka, 5. rujna, Marna Lovrić Merzel je privremeno na slobodi, kao što je privremeno posljednjih pet mjeseci bila u pritvoru, a Županiju će privremeno voditi Zdenko Vahovec. Pred nama su izbori, a pred bivšom županicom sudski postupak. I što sad? Pet mjeseci neobavljanja dužnosti Županiju je koštalo oko 17.000 kn mjesečno, koliko iznosi neto plaća župana.

No Lovrić Merzel, sudeći po pozitivnim zakonskim propisima, možda čeka saborska mirovina, iako nikad nije bila saborska zastupnica. I to je moguće. Kako? Nakon napuštanja Remetinca, mogla bi se vratiti u Sabor. Na izborima 2011. u Sabor izabrana je na listi SDP-a i saborski mandat je odmah na početku mandata stavila u mirovanje, a trenutno je mijenja Zoran Vasić. Mandat mora aktivirati u roku od osam dana nakon što formalno podnese ostavku na mjesto županice.  Pred sobom ima i opciju političke mirovine - i to one saborske, jer ima uvjete za saborsku mirovinu, iako nikad nije bila saborska zastupnica, već je mandat uvijek zamrzavala kako bi mogla obavljati dužnost županice.

Lovrić Merzel se tereti da je županijski proračun raznim kaznenim djelima oštetila za više od 10,5 milijuna kuna. Istraga protiv Lovrić Merzel u međuvremenu je nekoliko puta proširivana. Osim plaćanja savjetnika, na što je potrošeno oko šest milijuna kuna, tereti ju se da je zgradu Hitne pomoći preplatila za četiri milijuna kuna, da je trošila javni novac na zabave, privatne troškove plaćala službenom karticom te raskinula dogovor o prodaji Cesta Sisak, oštetivši županiju za još 200.000 kuna. Istraga protiv nje posljednji put proširena je u srpnju zbog sumnje da je od poduzetnika Željka Žužića primila 100 tisuća eura mita koje je pokušala prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru upisanog na njena nećaka Dalibora Rožankovića. Lovrić Merzel, koja je prije mjesec izbačena je iz SDP-a, odbacuje sve optužbe.

MLM 2.jpg 

Sisačko-moslavačka županija zbog ovakve odluke Lovrić Merzel uskoro će na izbore. Zdenko Vahovec, zamjenik sisačko-moslavačke županice Lovrić-Merzel, sukladno zakonu preuzima njezinu dužnost do prijevremenih izbora. Nije iznenađen ostavkom županice i takvu je odluku očekivao pet mjeseci: "Ostavkom županice ništa se bitno u upravljaju županijom neće promijeniti, osigurat ćemo njeno normalno funkcioniranje, a ne samo hladni pogon", rekao je Vahovec. Osvrnuo se i na predstojeće izbore rekavši da su prošli lokalni izbori za skupštinu i župana stajalo oko pet milijuna kuna, pa procjenjuje da će ovi stajati oko tri milijuna, jes se neće birati nova Skupština već župan, a većina u Županijskoj skupštini koju predvodi SDP, dodao je, stabilnija je nego ikada.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

ads1 top right