Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

KPD "Karpati" obilježili Dan sjećanja na žrtve Gladomora

28 Stu 2017
932 puta

U subotu, 25. studenog u organizaciji Kulturno prosvjetnog društva Ukrajinaca "Karpati" Lipovljani obilježen je Dan sjećanja na žrtve Gladomora 1932./1933. godine u Ukrajini.

Holodomor, poznat i kao Gladomor, je umjetno stvorena glad koja je obuhvatila stanovništvo sovjetske Ukrajine. Područja koja su bila pogođena glađu bila su u većini naseljena ukrajinskim seljaštvom koje je pružalo otpor novoj sovjetskoj ekonomskoj politici, odnosno nesrazmjernom kolektivnom oduzimanju privatno stečenih dobara.

Prilikom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Gladomora pozdravni govor nazočnim gostima uputio je predsjednik KPD "Karpati" Lipovljani Ivan Semenjuk. Nakon polaganja vijenca ispred spomenika Tarasu Ševčenku uslijedio je kratki prigodni kulturni program u izvedbi pjevačke skupine domaćina, te prikazivanje jednosatnog dokumentarnog filma o Gladomoru, s prijevodom na hrvatski jezik. Vijenac su položili otpravnik poslova Veleposlanstva Ukrajine u RH Jaroslav Simonov, koji se na kraju obratio nazočnima na temu Gladomora, i načelnik Općine Lipovljani Nikola Horvat.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

ads1 top right