Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

Kazališna večer Češke besede Lipovljani

06 Stu 2017
215 puta

Češka beseda Općine Lipovljani organizirala je "Kazališno veće" u subotu, 4. studenog, u Društvenom domu Lipovljani. Predsjednik Češke besede Lipovljani Marijan Kadliček otvorio je Večer kazališne scene i predstavio sudionike, Češku besedu Jazvenik, Češku besedu Garešnica, Češku besedu Šibovec i Češku besedu Doljani. 

Autorica igrokaza Češke besede Jazvenik pod nazivom Posljednja volja ujaka Honze (Poslední vůle strýčka Honzy) je Marija Vaško. Autorica je na smiješan način ispričala priču o posljednjoj volji ujaka Honze i o tome, tko je sve htio i na kraju tko je sve dobio.

Češka beseda Garešnica u režiji Davorka Mihoković kazališne grupe "Nazdar" Večera za jednoga (Dinner for one) – Večeře pro jednoho autora Lauri Wylie – Britanska varijanta komedije dvadesetih godina. Stari batler James nasmijava gledatelje posluživanjem stare gospođe, i budući su ostala redovita četiri gosta već na onome svijetu, mora njih zamijeniti i piti isto kao i prošle godine. Alkohol je napravio svoje i batler na kraju završava u krevetu (tako se pretpostavlja) sa starom lady.

Češka beseda Šibovec se predstavila u režiji Jasne Jerman, autorice Jiřina Bohdal iz Češke - urnebesna komedija Brzi tečaja za medicinske sestre (Rychlokurz pro zdravotní sestry. Priča je o konobarici koja se hoće zaposliti kao medicinska sestra, nakon što je prošla brzi tečaj za medicinske sestre.

I na kraju je nastupila Češka beseda Doljani u režiji Svjetluške Prokopić, autora Prokop Konopásek, pod nazivom Gozba u selu Hudlice – Posvícení v Hudlicích. Igrokaz, koji priča kako se češki princ Oldřich izgubio u šumi blizu dvorca Křivoklát i pronađen u selu Hudlice, gdje se upravo slavilo "posvícení" (gozba). Gozba u selu Hudlice najviše je nasmijala sve nazočne gledatelje i zasluženo dobila za nagradu gromoglasni, dugi pljesak.

Češka beseda Lipovljani pod vodstvom predsjednika Marijana Kadliček i tajnice Vjere Ožoga i ovaj put su vrlo uspješno otkinuli od zaborava kulturno nasljedstvo i jezik Češke manjine u Lipovljanima.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ads1 top right