Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

25 godina djelovanja KPD Ukrajinaca "Karpati" Lipovljani

10 Lis 2017
160 puta

Na prigodnoj svečanosti povodom obilježavanja 25 godina djelovanja KPD Ukrajinaca "Karpati" u subotu, 07. listopada otkriven je spomenik ukrajinskom velikanu, pjesniku Tarasu Grigoroviču Ševčenku, simbolu borbe i neovisnosti. Ovom lijepom trenutku, uz predsjednika KPD "Karpati" Ivana Semenjuka nazočili su Vita Holets u ime Veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj, dr.sc. Jevgenij Paščenko, Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani te Tomislav Lukšić, predsjednik vijeća Općine Lipovljani. Bistu su zajedno otkrili Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani i izaslanica Veleposlanstva Ukrajine u RH, Vita Holets koja je tim povodom istaknula kako se ovim otkrivanjem spomenika velikom čovjeku i pjesniku Tarasu Ševčenku produbljuje prijateljstvo između dva naroda. Umjetnik Vjećeslav Krivicki, od lipe koja je pronađena uz pomoć Šumarije, napravio je realističan lik ukrajinskog pjesnika Ševčenka. Bistu je blagoslovio župnik lipovljanske grkokatoličke župe sv. Ane Igor Fedešin. Svečanost su uveličali Ukrajinski Kulturni Centar "Kobzar" izvedbom pjesme Tarasa Ševčenka "Zapovit" i KPD "Karpati" Lipovljani koji su izveli dvije pjesme, dok su recitaciju pjesme "Zapovit" izvele Nikolina i Tena, učenice Osnovne škole Josipa Kozarca Lipovljani.

Svečanost otvaranja biste Tarasu Ševčenku bila je uvertira u predstavljanje knjige "25 godina KPD Ukrajinaca "Karpati" Lipovljani, autora Ivana Semenjuka koja se održala u prostorijama KPD "Karpati". Knjigu je predstavio autor uz zahvalu za financijsku potporu Veleposlanstvu Ukrajine u RH, Savjetu za nacionalne manjine RH, Saborskom zastupniku za ukrajinsku nacionalnu manjinu SMŽ, Ukrajinskim zajednicama u RH i Općini Lipovljani. Recenzent knjige, dr.sc. Jevgenij Paščenko izrazio je veliko zadovoljstvo prijateljstvom s narodom RH, bez proganjanja manjina, te rekao kako se ljudi u Hrvatskoj rađaju i žive bez predrasuda. Također je čestitao autoru na ovoj nadasve kvalitetnoj i važnoj knjizi za povijest Ukrajinaca u Lipovljanima. Sve nazočne srdačno je pozdravio Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani uputivši ujedno dobrodošlicu svim gostima te čestitke i pohvalu na radu, kako sadašnjem, tako i dosadašnjim voditeljima i svim članovima KPD "Karpati" koji rade na očuvanju kulturne baštine, jezika, pjesme i plesa te na taj način uzdižu kulturni identitet Općine Lipovljani i svoje nacionalne manjine.

Tradicionalna "Večer ukrajinske pjesme i plesa" bila je posvećena obilježavanju 25 godina rada KPD Ukrajinaca "Karpati" Lipovljani. Program je svojim nastupom obogatilo šest društava koji su svojim pjesmama i plesom pokazali bogatstvo manjine Ukrajinaca koji čuvaju svoju tradiciju.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

ads1 top right