Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

Uvertira u ovogodišnje Lipovljanske susrete

16 Kol 2017
309 puta

U lipovljanskoj Narodnoj knjižnici i čitaonici otvorena je nesvakidašnja izložba "Nematerijalna baština Slovačke", a koja upućuje kako u tom mjestu s organiziranim posebnim kulturnim životom i očuvanjem baštine živi, uz druge, i slovačka nacionalna manjina. Izložba je ostvarena s Ministarstvom kulture Slovačke.

Čin otvorenja bio je zapravo uvertira u poznate Lipovljanske susrete koji se održavaju krajem kolovoza, a predstavljaju bogatstvo nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj. O nematerijalnoj baštini Slovaka kroz 14 postaja putujuće izložbe govorio je predsjednik Matice slovačke Lipovljani Josip Krajči.

Zanimljivu usporedbu s praktički isto toliko po UNESCO-u zaštićenih oblika hrvatske nematerijalne baštine dao je predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Kutini Dragutin Pasarić. Zanimljivo je kako se mnogi oblici dodiruju, a što i nije čudno jer povijest nas uči kako smo skoro četiri stoljeća bili u zajedničkoj državi. Otvorenje je donijelo i jedan prijedlog za budućnost, jer su mlađi u pitanju, da se povežu dvije teme – slovačka s lutkarskim kazalištem i hrvatska s dječjim drvenim igračkama iz Zagorja.

 

Tekst: Matea Jalžečić

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ads1 top right