Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.
×

Upozorenje

Nije uspjelo učitavanje XML datoteke

Naš zavičajnik Đuro Vidmarović izabran za predsjednika DHK

06 Lip 2017
210 puta

Izborna skupština Društva hrvatskih književnika na sjednici održanoj u subotu 3. lipnja izabrala je književnika i diplomata Đuru Vidmarovića za novog predsjednika Društva hrvatskih književnika.
Na Skupštini je bilo 156 izaslanika koji su, nakon predstavljanja kandidata Đure Vidmarovića, Mile Pešorde, Ernesta Fišera i Borbena Vladovića, većinom glasova izabrali Vidmarovića za novog predsjednika u trogodišnjem mandatu. Za dopredsjednike DKH-a izabrani su dosadašnji predsjednik Božidar Petrač i Mirko Ćurić. Skupština Društva hrvatskih književnika održana u subotu izabrala je i novi Upravni odbor i novi Nadzorni odbor te Časni sud DHK.
Đuro Vidmarović na predstavljanju svoga programa istaknuo je kako će pokšati javno prezentirati što više hrvatskih književnika i njihovih djela te je dodao kako su oni nositelji identiteta hrvatskoga naroda. Najavio je da će surađivati sa svim strukovnim udrugama, a posebno s Hrvatskim društvom pisaca.Na Izbornoj Skupštini bile su nazočne i naše književnice članice DHK Jasna Popović Poje i Višnja Lovrić-Mencej.
Đuro Vidmarović je književni kritičar, pjesnik, prevoditelj, povjesničar i diplomat. Rođen je 1. travnja 1947. u Piljenicama u općini Lipovljani.
Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Kutini, a studij povijesti i filozofije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Od 1970. godine do 1990. radio je kao srednjoškolski profesor. Godine 1990. izabran je za saborskog zastupnika. Od 1995. do 1999. godine bio je izvanredni i opunomoćeni veleposlanik RH u Ukrajini.Godine 1995. odlikovan je Redom kneza Branimira i ordenom Domovinske zahvalnosti. Književnim radom bavi se od 1972. godine. Proučava povijesti i književne baštine hrvatskih narodnih manjina u susjednim zemljama o čemu je objavio više stotina prikaza, članaka i studija u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Mađarskoj, Austriji i Izraelu. Prevodi s ukrajinskog, ruskog i slovenskog jezika.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

ads1 top right