Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pod "Saznaj više". Klikom na 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.

Dokumentarni film "Huda jama – strogo čuvana tajna"

24 Ožu 2017
334 puta

U četvrtak, 23. ožujka u Gradskom kinu Novska u organizaciji HVIDR-a Novska prikazan je dokumentarni film Romana Leljaka "Huda jama – strogo čuvana tajna".

Film govori o napuštenom rudniku u blizini istoimenog naselja nedaleko od Celja u kojemu su se dogodili strašni zločini prije 70 godina, poslije drugoga svjetskoga rata. Zločini za koje još ni danas nitko nije odgovarao.

Slovenski istraživač, publicist i autor dokumentarnog filma započeo je istraživanje 1989. godine. Rođen je 21. kolovoza 1964. godine u Đurmanecu. Istraživač je Udbinih arhiva iz Slovenije i autor niza knjiga kojima se razotkriva djelatnost bivše jugoslavenske službe državne sigurnosti.

Vodeći je slovenski istražitelj jugokomunističkih zločina nakon završetka drugog svjetskoga rata.

U Barbarinom rovu Hude jame, kao najstrašnijem do sada istraženom zločinu jugokomunističke vlasti su od 25. svibnja do 6.lipnja 1945. godine sa slovenskih sabirnih centara i poljana doveli i na svirep način unutar rudnika, prema procjenama smaknuli oko 3000 osoba.

Najviše je pokopano Hrvata, a u Hudoj jami su ljudi živi pokopani među njima žene i djeca, rekao je za RPN Roman Leljak.
Nakon projekcije dokumentanog filma autor Leljak se obratio mnogobrojnoj publici riječima:

Povijesni arhivi bi se trebali otvoriti. Hrvatski narod je i tada bio žrtva jedne politike i danas još uvijek je žrtva raznih političkih moćnika koji dobro prikrivaju te zločine. Mnogi se pitaju: Do kada?- istaknuo je Leljak.


Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ads1 top right